Marina, havnemiljø, gamle træskibe, sejlads og en flot gammel købstad....

Maritime Assens

Kommer du sejlende til Assens, vil du allerede på havnen få øje på de første fredede bygninger. Eksempelvis det lille kogehus fra 1824, hvor sømændene før i tiden var nødt til at lave mad, fordi de ikke måtte have åben ild på sejlskibene ved kajen. På havnen står statuen af søhelten Peter Willemoes. Peter Willemoes var dansk søofficer og særligt berømt for sin heltemodige indsats i Slaget på Reden ud for København i 1801. Han blev født i Assens i 1783, og døde i kamp med den engelske flåde som 24-årig i 1808. Der er rejst en statue af Willemoes på havnen i Assens, og hans fødehjem er museum.

Et livligt handelsliv
De store købmandsgårde i Østergade ligger her endnu. Østergade har i århundreder været byens hovedgade. Tag et kig ind i de stemningsfulde gårde, for eksempel Brydes Gaard og Plums Gaard, der omfatter en enorm trælade, bygget i 1915.

Assens har historisk set ligget godt ved indsejlingen til Lillebælt, og byens kirke er imponerende i forhold til byens størrelse. I middelalderen var bebyggelsen omkring kirken og ud til torvet byens fineste kvarter, og den dag i dag vil du opleve Assens som en livlig by med handelsgader, restauranter, gallerier, caféer, havn og marina.

Del denne side