
Vandrerute: Valkyriestien
Tag på en 1,2 km lang vandretur på Valkyriestien ved Strandby Bæk.
Valkyriestien ved Strandby Bæk
Valkyriestien er markeret som gul.
Stien løber delvist parallelt med Lillebæltstien Øst, se side 10 og 11. Stien løber i våd vådområdet ved Strandby Bæk ved Haarby. Tag kikkerten med og se på fugle ved madpakkehuset og tag en overnatning i shelteret.
- Længde: 1,2 km.
- Underlag: Det er en nem tur, hvor de fleste vandrere kan være med. Stien er en trampesti og kan være ujævn og til tider mudret. Stien er ikke velegnet for barnevogne og kørestole.
Vådområdet
Området er etableret gennem vådområdeordningen, en statslig støtteordning med det formål at reducere kvælstofudledningen til havet ved at genoprette det naturlige vandkredsløb.
Over tid vil området ændre karakter og blive en mosaik af fugtige og tørre zoner, hvilket vil skabe værdifuld natur og gavnlige forhold for både planter og dyr. Små søer er anlagt i terrænet for at skabe våde levesteder for padder og insekter.
Vådområdet dækker i alt 30 hektar og tilbageholder cirka 3 tons kvælstof årligt.
I den sydlige del af vådområdet er det mulighed for at overnatte i shelter. Shelterpladsen, der består af shelter, bålplads og muldtoilet ligger i tilknytning til Valkyriestien.
Historien går tilbage til Vikingetiden
Valkyriestien har fået sit navn efter områdets helt særlige betydning for de vikinger, der fra ca. år 600-1000 færdedes netop her.
Fra landsbyer i baglandet søgte vikingerne til Helnæsbugten i perioder for at tage del i arbejdet med at bygge og vedligeholde langskibe, der skulle på handels- og krigstogt i ind- og udland. Arbejdet med at bygge og vedligeholde skibene var krævende. Fund af nagler, beslag, værktøj og ikke mindst slagger viser, at der er blevet smedet jern i store mængder.
Nogle af fundene bringer os tæt på vikingerne som mennesker, for af og til har de tabt personlige smykker som perler af glas og rav, brocher af bronze eller en torshammer af jern. I en brønd har arkæologerne fundet et træhåndtag, der var udskåret som et dragehoved, og i et affaldslag er fundet en menneskefigur af ler – måske et barns legetøj?